Startskott stadsomvandling Kista – 900 nya bostäder med Kista Square Garden

Med Kista Square Garden och 900 bostäder mitt i centrala Kista – går startskottet för Klöverns stadsomvandling från kontor till bostäder och levande blandstad. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård välkomnar bostäder och vill att Kista ska bli en besökshub med satsningar på kultur och idrott.

”Kista Square Garden innebär stadsomvandling i en för Stockholm och svenskt näringsliv viktig stadsdel – Kista. Vi omvandlar Ericssons tidigare kontor, cirka 70 000 kvadratmeter till 900 lägenheter både hyresbostäder och bostadsrätter. Det motsvarar fem vanliga kvarter, det är som en mindre stadsdel”, säger Rickard Langerfors, vd för Klövern vid ett välbesökt panelsamtal mitt i centrala Kista framför Kista Square Garden.

Första etappen med 200 hyreslägenheter i Kista Square Garden är inflyttningsklara 2026. Etapp två till fyra med ytterligare 700 lägenheter, både hyres- och bostadsrätter står klara 2027.

”Några kvarter härifrån tillför vi i nästa skede i princip lika många bostäder till, fyra kvarter med parker och levande bottenvåningar med projektet Isafjord”, säger Rickard Langerfors.
Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (s) välkomnar att Klövern satsar på bostäder i Kista som idag främst består av kontor.
”900 nya bostäder är något som Kista, Järva och Stockholm verkligen behöver”, säger Karin Wanngård. Förutom mer och bättre infrastruktur med bland annat tvärbanan med hållplats precis vid Kista Square Garden, ser staden över andra satsningar för ett mer levande Kista.

”Vi ser gärna att Kista blir en besökshub. Och vi vet att idrott och kultur drar besökare så det är ett område i utveckling”, säger Karin Wanngård.
Johan Thomsson, vd för Kista Limitless – som samlar fastighetsbolag, staden, näringsliv och universitet för fler bostäder och jobb i Kista – ser starten för Kista Square Garden som en milstolpe.
”Nu får vi till en av de viktigaste pusselbitarna i Kista. Bostäder som skapar en levande stad, en 24/7-miljö. Folk som kommer till Kista kl 17 för att bo här. Det skapar förutsättningar för service, restauranger, sport och fritidsaktiviteter, säger Johan Thomsson.

Vid dagens panelsamtal underhöll House of Music, Kistabolaget som hjälper unga talanger i socioekonomiskt utsatta områden. Med sångerskan Raquelle levererade de verkligen till publiken.